Význam farieb a vplyv na človeka

Vedeli ste, že každá farba má svoj význam a vplýva na náladu človeka?

Farby vplývajú na psychiku človeka, jeho emócie. Častokrát vie tá správna farba zlepšiť myslenie alebo náladu. Vaša obľúbená farba môže o vás veľa prezradiť. Tak isto o vašom interiéri. Niekto staví pri maľovaní bytu na klasické biele steny, s ktorými nič nepokazí. Niekto zvolí radšej steny farebné. Prípadne kombináciu farieb. To platí aj o doplnkoch do bytov a domov.

Poďme sa pozrieť bližšie na jednotlivé farby a ich význam.

Šedá (sivá) farba

Sivá farba je veľmi obľúbená pre svoju neutrálnosť a ľahkú kombinovateľnosť s inými farbami a doplnkami v byte. V rámci vplyvu na človek nie je významne upokojúca, ale obľubujú ju ľudia, ktorí vedú pokojný život.

 

Čierna  farba

Tmavá farba sa čoraz viac využíva v rámci bytového dizajnu. Na steny i doplnky. Obľubujú ju ľudia, ktorí sú sebavedomí a svojrázni. Veľa čiernej farby v domácnosti však môže pôsobiť skľúčujúco a môže mať negatívny vplyv na psychiku človeka.

 

Zelená farba

Zelená je tiež nazývaná farbou života alebo prírody. Pôsobí veľmi upokojujúco. V ľuďoch vzbudzuje nádej a pokoj. V obľube ju majú hlavne ľudia, ktorí sú samostatní a kreatívni, optimistickí. Zelená farba je obľúbená hlavne ako malovka na stenách.

 

Modrá farba

Modrá farba má mnoho odtieňov. Obľúbené sú belasé odtiene, tyrkysová až po tmavé odtiene ako indigo či kráľovská modrá. K modrej farbe inklinujú rozhľadení a často introvertní ľudia. Odtieň indigo je farba rozvahy a bystrého rozumu. Tyrkysový odtieň je harmonizujúci a posiľňujúci sebadôveru. Táto pozitívna farba vplýva na sústredenie, ale i odpočinok. Preto sa často využíva v pracovniach alebo spálňach.  V rámci doplnkov sa využíva hlavne tyrkysová, tmavé modré odtiene sú vhodné skôr na steny.

 

Žltá farba

Žltá je veľmi povzbujúca farba, ktorá vplýva pozitívne na psychiku a pamäť človeka. Obľubujú ju živelní a sebavedomí ľudia. V rámci interiéru sa hodí na doplnky a napr. do detských izieb.

 

Oranžová farba

Podobne ako žltá i oranžová je považovaná za pozitívnu a povzbudzujúcu farbu. Avšak príliš sýte odtiene oranžovej môžu pôsobiť úzkostne na človeka. Obľubujú ju pozitívni a zvedaví ľudia.

 

Červená farba

Červená farba je považovaná za farbu vášne. Obľubujú ju kreatívni a sebavedomí ľudia. Je to veľmi výrazná farba, ktorá pôsobí proti únave a podnecuje energiu do života. Oživí každý interiér. Veľmi pekne ladí so šedou i zlatou farbou.

 

Ružová farba

Ružová evokuje pocity pokoja a pohody. Pôsobí proti únave a samote. Romantickí i priateľskí ľudia obľubujú odtiene ružovej farby. Hodí sa do detských izieb na steny, ale i na rôzne interiérové doplnky hlavne v jarných mesiacoch.

 

Biela farba

Biela je nežná, pokojná, dodáva silu. Biela je základná farba, ktorá sa využíva na miešanie s inými farbami a vytvárajú sa tak rôzne odtiene iných farieb. Biela je čistota. Obľubujú ju úprimní a vyrovnaní ľudia. Príliš bielej farby môže pôsobiť v rámci interiéru sterilne, avšak s nakombinovaním správnych farebných doplnkov vytvoríte krásny a čistý domov.